Callunavias Bloggen

Callunavias Bloggen

Ronneby

AllmäntPosted by karin Thu, August 16, 2018 18:32:30
Lillskrutten börjar bli stor. Leffe har debuterat på sin första utställning och det blev Ronneby nationell inför domaren Lisa Molin. Vi hade en liten inoff inbokad i slutet av juni, men den valde vi, självklart bort pga av vädret. Det finns ingen anledning att utsätta en valp (och när det gäller denna extrema värme så gäller det alla, fyrfota, tvåbenta, gamla och unga) för de ansträngningar det innebär att befinna sig i de brännande strålarna mer än nödvändigt.

Nu har vädret slagit om, och Ronneby bjöd på både svala vindar och en rejäl regnskur mitt på dagen. Regnet brukar jag gärna välja bort i dessa sammanhang, men efter denna sommar så välkomnar jag alla droppar från skyn och dessutom så är Leffe så fin under sin päls, så det är en syn jag gärna bjuder domare på om det skulle bli aktuellt :)

4 valpar, 2 av varje kön var på plats och Leffe swischade sig till ett BIR (bäst i rasen) genom att först bli bästa hanvalp och sedan vinna över den tik som vunnit sin valpklass. Jag har genom åren oftast valt att inte stanna till finaltävlingen när jag ställer valpar. Det är mycket intryck för dem att vara i en utställningsmiljö och mitt utgångsläge är ju att jag vill att det ska vara en positiv upplevelse som ska bygga upp en glad förväntan inför framtida tävlingar. Men denna svala dag, med en trygg och glad, väl förberedd (och som enda medtagen hund) Leffe så stannade jag och det gav utdelning då Leffe bland alla deltagande BIR vinnande valpar belönades med en tredje placering i Best in Show, sk BIS-3.

Domaren för valparnas BIS final hette Jos Dekker och kommer från Belgien. Hon hade under dagen dömt bland annat tax och terrier. En final börjar med att alla samlas i en sk "uppsamlingsring" där domaren gör en sk förhandsbedömning och går igenom alla hundarna (främst de som de inte dömt själva under dagen).
Jos Dekker var väldigt tydlig med att hon ville se alla valpar på löst koppel för att se fria rörelser och sa även "jag vill vara tydlig med att ingen hund som visas med sträckt koppel kommer att placeras i min ring". Det var många i uppsamlingsringen som fick göra om på uppmaning om lösare koppel från domaren...Leffe och jag har ju "leende koppel" som en självklar färdighet och han genomförde sin granskning med bravur.

Inne i den stora finalringen så var Leffe den första som plockades ut i "semifinalen", här skulle 6 plockas ut (det är ingen regel hur många som domaren väljer i en "shortcut" men just här berättade speakern att 6 skulle plockas ut)och av dem väljer sedan domaren de fyra som placeras. En sista granskning från domaren och sedan började speakern ropa upp placeringarna. På fjärde plats kom den bedårande strävhåriga tax valpen och på tredje plats "vill domaren se en bichon havanais" !!!

Det är en fantastisk känsla med pirr, skvätt och glädje när man hör spekaern ropa upp ens hund...men de brukar ju ropa hundens namn, berätta vem som äger och vem som fött upp. Nu blev vi lite snuvade på det Leffe och jag (och alla andra) att få höra att "Callunavias Bullet blue Sky" från Växjö, uppfödd och ägd av Karin Doringer som en följd på det där "en havanais" ger extra skutt och skvätt i hjärtegropen. Men bortsett från det lilla, lilla smolket i bägaren, så var det en fantastisk upplevelse som gav mersmak ...

Lite bilder på Leffe från Ronneby och sedan ett par från vår vardag, tagna dagen efter, då det är vardag och inte glamour.